Vacature
05/05/2022Op 1 februari 2024 heeft het parlement het wetsvoorstel voor het nieuwe Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek goedgekeurd. Deze hervorming brengt belangrijke veranderingen met zich mee op het gebied van aansprakelijkheid, die naar verwachting op 1 januari 2025 in werking zullen treden.
Wat verandert er?
1. Afschaffing van het samenloopverbod en quasi-Immuniteit
Momenteel is het voor een contractspartij principieel onmogelijk om buitencontractuele vorderingen in te stellen tegen uitvoeringsagenten zoals werknemers, onderaannemers en bestuurders, tenzij er sprake is van uitzonderingen zoals misdrijf. Dit wordt het samenloopverbod genoemd en zorgt voor de quasi-immuniteit van de uitvoerende partijen.
Nieuwe Situatie: Vanaf 2025 kunnen benadeelde partijen zowel contractuele als buitencontractuele vorderingen instellen tegen uitvoeringsagenten. Dit betekent dat bijvoorbeeld een bouwheer nu direct een onderaannemer kan aanspreken voor schade, naast de hoofdaannemer.
Voorbeeld: Fout in een elektriciteitsinstallatie veroorzaakt door een onderaannemer
- Oud B.W: De bouwheer kan alleen de hoofdaannemer aansprakelijk stellen voor fouten van de onderaannemer.
- Nieuw boek 6: De bouwheer kan zowel de hoofdaannemer als de onderaannemer direct aanspreken voor compensatie.
2. Uitbreiding van de aansprakelijkheid van bestuurders
Bestuurders kunnen nu ook rechtstreeks door contractspartijen van de vennootschap aansprakelijk worden gesteld voor fouten of nalatigheden, wat hun externe aansprakelijkheid vergroot.
Voorbeeld: Vertraging bij bouwproject door foute beslissingen van de bestuurder
- Oud B.W: De klant kan alleen het bouwbedrijf aansprakelijk stellen.
- Nieuw boek 6: De klant kan zowel het bouwbedrijf als de bestuurder persoonlijk aansprakelijk stellen voor de vertraging en extra kosten.
Impact op verzekeringen
1. Uitbreiding van dekking in verzekeringspolissen
Verzekeraars moeten de definitie van ‘verzekerden’ in hun polissen uitbreiden om alle personen die voor een contractspartij werken te dekken, zoals werknemers, zelfstandigen, stagiairs, interimarbeiders en vrijwilligers.
2. Toename van schadeclaims
Door de verruimde aansprakelijkheid zullen er waarschijnlijk meer schadeclaims worden ingediend. Dit kan leiden tot hogere premies en verdedigingskosten voor verzekeraars.
3. Verzekeringen voor bestuurders (D&O)
De verruimde aansprakelijkheid voor bestuurders betekent dat zij meer aandacht moeten besteden aan hun D&O-verzekeringen. Een D&O-verzekering beschermt bestuurders tegen aanspraken van derden door onder meer:
- tussen te komen voor de verdedigingskosten
- tussen te komen als blijkt dat de bestuurder aansprakelijk is.
Het is zeker geen overbodige luxe voor bestuurders van vennootschappen om een dergelijke verzekering te onderschrijven, gezien de potentiële verdedigingskosten en aansprakelijkheden die gepaard kunnen gaan met de nieuwe wetgeving. Een D&O-polis dekt schadeclaims tegen bestuurders vanwege bestuursfouten en de nieuwe buitencontractuele vorderingsmogelijkheden doen geen afbreuk aan deze dekking, maar deze verzekering moet dan natuurlijk wel afgesloten zijn.
Conclusie
De hervorming van het Burgerlijk Wetboek introduceert belangrijke veranderingen in de aansprakelijkheidsregels die aanzienlijke gevolgen hebben voor bedrijven en hun verzekeringen. Het is essentieel om uw aannemingscontracten en verzekeringspolissen nu al te herzien en aan te passen aan de nieuwe regels om toekomstige risico’s te beperken.